Pionieren en sjorringen

Pioniers waren mensen die naar gebieden reisden waar nog niemand woonde. Ze konden niet veel spullen meenemen en maakten daarom bouwwerken van hout en touw. Met de knopen die je gebruikt bij het pionieren kun je houten balken aan elkaar of bijvoorbeeld aan bomen vastmaken. Zo kun je onder andere tafels, torens en boomhutten maken.

Kruissjorring

De kruissjorring is de belangrijkste knoop voor het pionieren. Je gebruikt hem voor het aan elkaar vastmaken van twee balken of bijvoorbeeld een balk aan een boom. Daarbij is het belangrijk dat de twee balken loodrecht op elkaar staan. Wanneer de balken schuin staan kun je beter een diagonaalsjorring gebruiken.

de kruissjorring

Je begint een kruissjorring altijd met een mastworp. Deze mastworp knoop je aan de balk die al vast zit. Maak daarna drie of vier slagen zoals aangegeven in de afbeelding hierboven. Zorg dat je hierbij de touwen netjes naast elkaar legt. Na het maken van de slagen ga je woelen. Woelen is het steviger maken van de knoop door het touw strak over de slagen heen te wikkelen. Maak na het woelen je kruissjorring af door nog een mastworp te maken.


Achtsjorring

Een achtsjorring kun je gebruiken om een driepoot te maken van drie houten balken. Een driepoot is handig voor als je bijvoorbeeld een overkapping wil maken.

de achtsjorring

Leg drie even lange balken naast elkaar op de grond. Begin met een mastworp om de linker paal en maak daarna ongeveer zes slagen tussen de balken door. Maak de knoop stevig door op de twee plekken tussen de balken te woelen. Maak de knoop af door weer een mastworp te leggen.

Knopen

Schetsen