Koken

Tijdens de pooltochten kook je ook je eigen eten. Bij de verschillende hikes wordt er ook op verschillende manieren gekookt. Hieronder vind je belangrijke tips voor het koken op gas, kampvuur en het primitief koken.

Koken op gas

Als je gaat koken op gas is het altijd verstandig te zorgen dat je twee pitjes hebt. Zo kan je meerdere dingen tegelijk klaarmaken wat handig is bij de meeste gerechten. Zorg ervoor dat je zelf goed snapt hoe jouw gaspitje werkt en hoe je er veilig mee om moet gaan. Het is verstandig om thuis met jouw ouders of leiding al even te oefenen. Zorg ook dat je altijd voldoende gas mee hebt. Een gasblikje vervangen kan best gevaarlijk zijn bij sommige gasstelletjes, dus zorg er dan voor dat de leiding even helpt.

Het koken op gas doe je altijd op afstand van jouw tent en op een vlakke ondergrond. Het liefste kook je in een keuken, maar als dat niet mogelijk is zoek je een plekje op minimaal 2 meter van alle tenten en probeer je het gaspitje zo stevig mogelijk neer te zetten.


Koken op kampvuur

Koken op kampvuur is een stuk lastiger dan koken op gas. Je moet natuurlijk eerst een goed kampvuur hebben. Koken op kampvuur doe je niet op de vlammen, maar juist op de hete kolen De vlammen zorgen ervoor dat je eten te snel gaat of aanbrandt. Het duurt dus even voor je een goede basis hebt om op te koken.

Als je met pannen kookt op kampvuur, dan moet je de pannen altijd aan de buitenkant insmeren met groene zeep of inwikkelen met aluminiumfolie. Op die manier gaat het zwarte van het kampvuur makkelijk van de pannen af bij de afwas en kan je ze vaker gebruiken. Je kan de pannen rechtstreeks in de kolen zetten of op een rooster. Let er goed op dat je het vuur niet zo goed kan beheersen als bij een gasstel, dus maak ook een deel van de vuurton waar het vuur wat minder heet is. Sommige pannen kunnen niet zo goed tegen de extreme hitte van een kampvuur, zoals aluminium pannen. IJzeren pannen werken het best, maar zijn wel wat zwaarder.

Zorg dat je altijd een stok of een vuurvaste handschoen gebruikt bij het uit het vuur halen van de pannen. Ze zullen erg heet zijn!


Koken op kampvuur

Onder primitief koken verstaan we het koken op een kampvuur zonder pannen. Het handigste is om dan een hikebom te maken. Voor een hikebom snij je het eten klein, zodat het sneller gaar is. Je doet alles bij elkaar op een stuk aluminumfolie, voegt wat water toe en vouwt dit goed dicht. Je kan het gewoon in een grote bol vouwen, maar je kan er ook een mooi zakje van vouwen. Het belangrijkste is dat de hikebom goed dichtzit en dat je de glanzende kant aan de binnenkant hebt. Het glanzende weerkaatst anders de warmte en dan duurt het erg lang voor je eten klaar is.

Zet ook een hikebom niet in de vlammen, dan verbrand je eten direct. Zorg dat je ook hier weer en goede basis van hete kolen hebt en wat minder warme plekken voor als het te snel gaat.

Navigeren

Overnachten