EHBO - in geval van nood

Wanneer er een ongeluk is gebeurt verleen jij natuurlijk eerste hulp, want er is niet altijd iemand anders in de buurt die kan helpen. Daarvoor is het belangrijk dat jij de vijf basisregels kent en weet wat je moet doen bij een aantal verwondingen.

De vijf basisregels

De vijf basisregels van EHBO waar iedereen zich aan moet houden zijn de volgende:

1. Let op gevaar
Ongelukken gebeuren soms op een gevaarlijke plek bijvoorbeeld op een autoweg of bij een brand. Zorg er altijd eerst voor dat je zelf veilig bent. Pas daarna moet je zorgen voor de veiligheid van omstanders en het slachtoffer.

2. Check wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert
Probeer van de omstanders of van het slachtoffer zelf te weten te komen wat er precies is gebeurd. Dit is belangrijke informatie voor als je deskundige hulp in moet roepen.

3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
Wanneer je het slachtoffer geruststelt en zorgt voor beschutting kun je het slachtoffer beter behandelen. Bij beschutting kun je bijvoorbeeld denken aan een jas over het slachtoffer leggen wanneer het koud is om onderkoeling te voorkomen.

4. Zorg, indien nodig, voor deskundige hulp
Blijf zelf bij het slachtoffer en laat iemand anders hulp regelen. Wanneer je geen mobiele telefoon bij je hebt kun je bijvoorbeeld bij een huis in de buurt aanbellen. Bij een ernstig ongeval moet er zo snel mogelijk 112 worden gebeld.

Het is belangrijk dat de volgende punten worden doorgegeven: je naam, wat er is gebeurd, welke hulp je nodig hebt (brandweer, politie, e.d.) en de locatie (plaats, straatnaam, huisnummer, herkenningspunt, wegnummer, rijrichting of hectometerpaaltje) Beantwoord daarna vragen van de hulpverlener

5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij of zij ligt
Ga een slachtoffer niet onnodig verplaatsen. Verplaatsen is alleen toegestaan als er nog gevaar dreigt. Met het verplaatsen zou je meer letsel kunnen veroorzaken of het bestaande letsel kunnen verergeren. Natuurlijk geldt dit niet bij een kleine verwonding.

bij een ernstig ongeval bel je 112

Overnachten

EHBO - weet wat je moet doen