Communicatie

Er zijn verschillende manieren om met elkaar te communiceren. Als je bij iemand in de buurt bent kun je gewoon met iemand praten, maar als je te ver weg bent om elkaar te horen of zien moet je andere manieren van communicatie gebruiken. In dit hoofdstuk vind je een paar van de belangrijkste manieren van communiceren.

Communiceren via walkietalkies (of ook wel portofoons genoemd) doe je als je te ver weg bent om elkaar te zien of horen. Walkietalkies versturen jouw boodschap via een bepaalde frequentie radiogolven naar alle apparaten die deze frequentie kunnen ontvangen.

De geluidskwaliteit van walkietalkies is vaak slecht en daarom wordt er vaak het NAVO alfabet gebruikt. Met dit alfabet zorg je ervoor dat belangrijke informatie met zo min mogelijk fouten overkomt. Omdat het NAVO alfabet internationaal is kunnen mensen uit andere landen jouw boodschap ook verstaan. Als je het NAVO alfabet gebruikt spel je woorden met de woorden uit het alfabet.

voorbeeld: het woord ‘kompas’ spel je zo: Kilo, Oscar, Mike, Papa, Alfa, Sierra


Semafoor

Er zijn ook communicatiemiddelen die speciaal gemaakt zijn voor wanneer je iemand wel kunt zien, maar niet kunt horen. De indianen in Noord-Amerika gebruikten hier bijvoorbeeld rooksignalen voor.

Semafoor werd vroeger vooral gebruikt op boten. Zo konden de bemanningsleden van verschillende boten met elkaar praten, zolang ze elkaar maar konden zien.

Communiceren met semafoor doe je met twee vlaggen. Deze vlaggen houd je met gestrekte armen in een positie. Elke positie staat voor een letter. Er kunnen ook cijfers worden doorgeseind als je eerst aangeeft dat je cijfers gaat seinen. Ga je daarna weer terug naar letters dan moet je eerst weer ‘letters’ seinen.

Als je een fout gemaakt hebt dan kun je ‘annuleren’ seinen. Zo weet de ontvanger dat jouw laatste sein niet goed was. Als je de aandacht van de ontvanger wilt, sein je ‘attentie’. Ben je klaar met je bericht dan sluit je af met het sein ‘klaar’.

bovenstaande seinen zijn getekend op de manier waarop
het eruitziet voor de ontvanger.


Morse

Morse is in de 19e eeuw ontwikkeld voor communicatie via telegraafpalen, maar het is ook gebruikt op boten en in vliegtuigen. Morse is een communicatiemiddel dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Een bericht kan namelijk zowel met licht als met geluid worden overgebracht, bijvoorbeeld met een zaklamp of met een fluitje.

Voor elke letter is een code bedacht die bestaat uit korte en lange signalen. Elke letter of cijfer heeft zijn eigen morsecode.

Een puntje staat voor een kort signaal. Bijvoorbeeld een flits met je zaklamp of een korte fluittoon. Een streepje staat voor een lang signaal. Het lange signaal duurt ongeveer drie keer zo lang als het korte signaal.

letters en cijfers in morse

EHBO - weet wat je moet doen

Hout hakken