Uitrusting

Ja, wat moet je nu meenemen. Dit is voor elke hike natuurlijk verschillend. Hieronder staat je algemene bagage beschreven. Controleer bij het hoofdstuk van je hike wat je precies mee moet nemen. Je schoenen en je rugzak zijn het allerbelangrijkst, deze bepalen of je lekker kunt lopen.

Schoenen
Zorg goed voor je voeten, deze moeten je immers de hele hike dragen. Houdt ze schoon en droog. Daarvoor is goed schoeisel van groot belang. Geen sneakers of laarzen (bij de A-hike mag je die wel als extra meenemen), maar waterdichte wandel- of bergschoenen. Zorg dat je schoenen goed ingelopen zijn, bijvoorbeeld door het proefhiken. Dit voorkomt dat je blaren krijgt.

Regenkleding
Je zult het niet geloven, maar in de herfst wil het nog wel eens regenen. Een regenpak komt dan goed van pas, of nog handiger een poncho. Een poncho wandelt makkelijker en je hebt uitvoeringen die niet alleen over jou, maar ook over jouw rugzak passen.

Rugzak
Alles wat je thuislaat is mooi meegenomen! Hij moet lekker zitten en niet onnodig zwaar zijn. De rugzak heeft twee belangrijke steunpunten, je heupen en je schouders. Het meeste gewicht komt daarbij op je heupen, omdat die meer gewicht aankunnen dan je schouders. Daarvoor moet je hem wel goed afstellen en juist inpakken. Als je de A-hike loopt kan dit nog prima met een gewone dagrugzak. Bij de B tot en met de E heb je wel een hiketas met frame nodig. De lengte van je rug is bepalend voor de maat van je hiketas. Is de tas te klein, dan gaat die trekken aan je schouders en als die te groot is dan kun je de tas niet goed verbinden met je lichaam. Een dure hiketas is niet per definitie de beste tas voor jou, het gaat er om dat je een tas hebt die goed bij de bouw van je lichaam past.

De heupband hoort boven je heupbeen uit te steken. Trek die goed aan. Het begin van de schouderbanden hoort tussen je schouderbladen te zitten. Let er bij het inpakken op dat je rugzak niet te zwaar wordt. De zwaarste spullen stop tegen je rug en in het midden van de tas. Let erop dat er geen harde spullen in je rug gaan prikken. Alles wat je onderweg nodig hebt stop je bovenin zodat je er makkelijk bij kan. Let erop dat niets kan lekken en pak spullen die echt droog moeten blijven desnoods in aparte plastic zakken in.

Slapen
Neem wanneer je een hike met tentovernachtingen hebt een zo licht mogelijk tentje mee. Controleer thuis nog of de tent compleet is, je kunt hem vast een keer met je koppelgenoot op zetten om te oefenen. Neem verder een slaapzak en een matje mee. Een matje is lichter dan een luchtbed en is vaak ook warmer. Daarnaast is lang niet overal stroom beschikbaar en zal je het luchtbed dus zelf op moeten blazen.

Eten en drinken
Bord, mok, bestek en een fles met water voor onderweg. Je hoeft geen eten mee te nemen. We gaan ervan uit dat je voor de opening (thuis) gegeten hebt. Neem zo nodig wat te eten mee voor de wachttijd tussen de inschrijving en opening.

Veiligheid
Een reflecterend hesje is verplicht. Zo ben je goed zichtbaar langs de weg voor bestuurders van auto’s. Neem verder eenvoudig EHBO-materiaal mee, b.v. schaar, pleisters, snelverband en leukoplast.

Persoonlijke verzorging
Je voeten krijgen het zwaar te verduren tijdens de Pooltochten en vooral blaren zijn erg vervelend. Wandelsokken zijn op heel veel plaatsen te koop. Ze moeten goed passen, zonder plooien. Was je voeten ’s avonds en droog ze goed af, het is belangrijk dat je genoeg droge sokken meeneemt. Met een beetje pech worden je voeten zo nat dat je wel twee paar sokken nodig hebt per dag, neem deze dus ook mee!

Aan toiletspullen moet je het volgende meenemen: tandenborstel, tandpasta, zeep, washandje en een handdoek. Als je lang haar hebt is het ook verstandig om een elastiekje mee te nemen. Bij de meeste touwbanen die je op de posten tegen komt is het verplicht je haar vast te doen in verband met de veiligheid.

De weg kwijt, wat moet ik doen?

Het logboek