Goede voorbereiding is noodzakelijk

Een hike is kort gezegd een tocht. Meestal is de bedoeling om een leuk stuk te wandelen naar de overnachtingsplaats. Vaak moet je tijdens de hike ook je eigen eten koken. Degenen die de tocht hebben uitgezet, hebben die zo uitdagend mogelijk gemaakt door de route moeilijker of onduidelijk te maken met diverse routetechnieken en andere hindernissen.

Tijdens de hike kom je posten tegen waar de tochtleiding uitdagende of grappige activiteiten hebben voorbereid. Tijdens het hiken en de posten leer je ook op de juiste manier je vaardigheden te gebruiken. Het is daarom belangrijk dat je scoutingtechnieken beheerst. Deze technieken (ook wel vaardigheden) staan in het tweede gedeelte van dit boekje per onderwerp beknopt uitgelegd. Zorg ervoor dat je alles doorleest. Oefen thuis, met bijvoorbeeld je koppelgenoot, alvast de vaardigheden. Wanneer je iets niet snapt of iets moeilijk vind, kun je altijd aan je eigen leiding vragen om je te helpen met het leren van de vaardigheden.

Nu zul je misschien denken, dat het iets heel erg moeilijks is om zo’n hike te lopen. Dat is het soms ook, maar als je je goed voorbereidt lukt het vast. Twijfel je welke hike je moet lopen? Vraag het dan eens aan je leiding, zij kunnen je vast helpen. Kies ook een koppelgenoot waarmee je goed kunt samenwerken. Je trekt een paar dagen nauw met elkaar op. Dan helpt het als je het goed met elkaar kunt vinden.

Om te kunnen hiken hoef je echt geen topsporter te zijn. Het is wel belangrijk dat je goed voorbereid bent. Maar wat is een goede voorbereiding nu precies?

Zorg voor voldoende beweging
Als je niet aan sporten doet zijn er toch voldoende kleine dingen waardoor je meer kunt bewegen. Pak bijvoorbeeld de trap in plaats van de roltrap of de lift of loop naar school in plaats van te gaan met de fiets of de bus. Je zult dan wel iets eerder moeten vertrekken.

Proefhiken
Ga af en toe al een aantal keer ‘proefhiken’. Dan kun je meteen meerdere vliegen in één klap slaan: je bereid je lichamelijk voor maar je kunt ook gelijk je spullen testen. Zo loop je je schoenen goed in, weet je zeker dat je geen afzaksokken hebt, leer je hoe je rugzak het lekkerst zit en kun je oefenen met kaartlezen. Misschien heeft je leiding wel een route in de kast liggen die je kunt gebruiken en misschien willen je ouders of een goede vriend wel mee, dan kunnen ze gelijk zien wat jij allemaal doet en leert bij scouting.

Mocht je superfanatiek zijn maak dan ook eens een proefhike in de regen, je weet dan gelijk of je schoenen, regenjas en rugzak wel echt zo waterdicht zijn als je denkt!

Weet wat je kunt verwachten
Verderop staat per hike beschreven wat je kunt verwachten. Weet je bijvoorbeeld al hoeveel kilometer je moet kunnen lopen? Hier kun je rekening mee houden tijdens je proefhikes. En weet je al waar en hoe je gaat slapen? Zet eens het tentje wat je mee wilt nemen op met je koppelgenoot of oefen eens met het bouwen van een bivak of het slapen in een hangmat.

Geschiedenis

De weg kwijt, wat moet ik doen?