De weg kwijt, wat moet ik doen?

Soms komt het voor dat je de weg kwijtraakt tijdens een hike. Je bent bijvoorbeeld al een tijd geen post meer tegengekomen, de route komt niet meer overeen met waar je loopt of je weet niet meer waar je bent. Wat nu?

Geen paniek!
Kijk eerst nog eens rustig, samen met je koppelgenoot, naar de route en/of kaart. Loop in je hoofd na waar je bent geweest en probeer te bedenken hoe je weer op de juiste route kunt komen. Daarbij kun je bijvoorbeeld ook de hulp inschakelen van een voorbijganger. Vraag netjes of deze persoon jou kan helpen.

Loop terug
Wanneer je echt niet meer de juiste route of de weg naar de volgende post kunt terugvinden loop je terug naar het laatste punt waarvan je zeker weet dat je goed zat. Dit kan ook de vorige post zijn. Het lijkt misschien vervelend om weer terug te lopen, maar dit is nog altijd beter dan nog verder te verdwalen.

De noodenveloppe
Als je echt verdwaald bent en geen vorige post meer kunt vinden, maak dan de noodenveloppe open die je van de leiding hebt gekregen. Daar staan aanwijzingen in de je kunnen helpen om de juiste weg te vinden. Ook staat er een telefoonnummer in van de leiding. Probeer langs verharde wegen een plek te bereiken, waar je de tochtleiding of kampstaf kunt bellen. Bijvoorbeeld met de mobiele telefoon van een voorbijganger of bij een boerderij.

Blijf in het zicht
Ga nooit in de bosjes uitrusten of de nacht doorbrengen. Jouw tochtleiding houdt continu in de gaten of er groepjes missen. Wanneer dit zo is gaan ze meteen per fiets en/of per auto op zoek naar je om je weer op de juiste route te zetten. Wanneer jij in de bosjes zit kunnen ze je niet zien. Blijf dus altijd op of naast de weg zodat je makkelijk gevonden kunt worden.

Ga nooit liften!
Soms bieden voorbijgangers je een lift aan. Ga daar nooit op in! Je weet niet wie deze mensen zijn en zij brengen jou niet per se naar de juiste plek. Jouw leiding kan jou overigens ook niet vinden wanneer jij in een auto zit.

Goede voorbereiding is noodzakelijk

Uitrusting